På to hjul langs Gvegen

Sykkeltur langs Gudbrandsdalsvegen

Hva får du når du krysser Gudbrandsdøl med Electrical bike? Du får DølabikE. Og hva får du når du suser rundt i Gudbrandsdalen, i området Gudbrandsdalsvegen, populært kalt Gvegen, oppover og nedover alt like lett uten å bli svett? Jo, du får en skikkelig kul sykkeltur-opplevelse med spennende historie, mye kultur og vakker natur selvom du ikke er godt trent eller vant til å sykle.

På flatmark kjennes det ut som en hvilken som helst lett-trådd sykkel og det er først i motbakkene du oppdager elsykkelens kvaliteter. Du girer litt ned og setter motorkraften på og vips er du på toppen av bakken. Du kjenner et lite rykk når motoren setter inn og du kan trå fullstendig uanstrengt i selv den bratteste oppoverbakke, helt genialt.

At elsykkel er genialt, forsto ildsjelene bak firmaet DølabikE og i dag leier de ut elsykler med eller uten turguide. Det går så det suser og DølabikE planlegger å doble antallet sykler og vil i tillegg etter hvert ha sykler til barn for utleie. Sykkelen jeg lånte var helt ny, hadde maks batterikapasitet og koster 600 kroner å leie for en dag og 400 for kveld. Med guide blir prisen en annen, men da blir det jo også en helt annen tur.

Sykkelen hentes på avtalt sted, det kan være på Vinstra eller Ringebu og du blir møtt av en fra DølabikE som gir deg innføring i bruk, gir deg kart og forslag til løyper og severdigheter. På hjemmesiden til DølabikE finner du tips om ruter og stopp og her planlegges en ytterligere digitalisering da teamet er skikkelig fremtidsrettet.

Denne solfylte, varme og herlige dagen tråkket jeg fra Fåvang, der den massive skulpturen “Mammut” som er et must å få med seg når man er på disse kanter står, til Rudi Gard i Gudbrandsdalen, hvor jeg bodde.

Fra “Mammuten” syklet jeg deler av Pilgrimsleden nordover til Sør-Fron. Det er mye å se og oppleve langs ruten og det fine med sykkel er at det er enkelt å stoppe og mens jeg syklet tenkte jeg på at det var spesielt å sykle i fotsporene til tusener av pilgrimer.

Med kun en smal sti som vei, kommer jeg til skulpturene “Hovudet”, “Klokkeporten” og “Falkesteinen” på Høgkleiva tankeplass. Her er det fint å være, et sted å samle tankene og å ta inn over seg at det ikke er en hvilken som helst sti man befinner seg på.

Ringebu Stavkirke var neste stopp på min rute. Kirken fra 1220, er en av 28 gjenværende stavkirker i Norge og en av de største. Ringebu Prestegard med hovedbygning fra 1743 ligger rett ovenfor stavkirken. Prestegården er fredet og drives i dag som galleri med kunstutstillinger og serveringssted i sommerhalvåret.

Prestegårds haven er et syn med vakre blomster. For mitt vedkommende ble det en lang pause i prestegårdshagen med medbrakt kanelbolle fra Hev Ringebu som har bakst fra Lom Bakeri i sitt sortiment.

Fra prestegården gikk turen via Ringebu sentrum og videre på landevei forbi den åttekantede Sør-Fron kirke også kjent som Gudbrandsdalsdomen før sykkelturen endte på Rudi Gard hvor jeg overnattet.

Jeg var strålende fornøyd med teknologien og i hver eneste oppoverbakke lot jeg motoren ta over jobben. Stødig sykkel med brede dekk gjorde sykkelturen lekende lett. Guiden Hans fra DølabikE var kunnskapsrik, tålmodig med en nybegynner som meg og med sin lune humor var han en fryd å være på tur sammen med.

Så til alle dere som har tenkt at en sykkeltur er en uoppnåelig drøm: Det er det ikke så lenge du har elsykkel. Gudbrandsdalen er helt supert å oppleve fra sykkelsetet fordi man kommer tett på folk og fe, natur og kultur og DølabikE stiller med flotte nye sykler og skikkelig proft opplegg.

Merete Moen

Reiseblogg med reisetips for reiser i Norge og resten av verden. Reisetips, hotelltips, spisesteder og opplevelser.

https://worldwithasuitcase.com
Forrige
Forrige

Rudi Gard

Neste
Neste

Salsa og solnedgang i Cartagena