Telemark – epler og nytt gårdsliv

Fruktbygdene Gvarv og Akkerhaugen

Reklame – Når man sier Telemark, tenker mange på fjell, vidder og gamle sagn. Men kjør innover mot Bø og Gvarv, og du oppdager et annet kapittel. Her møter du et landskap der blomstrende eplehager og summende bier er en del av hverdagen. Dette er Midt-Telemark, med Gvarv og Akkerhaugen som hjertet i det grønne. Her modnes frukten sakte under lange sommerkvelder. Her møter du folk som ikke bare dyrker jorda, men også historiene som følger med. Ikke minst møter du folk som tenker nytt og som gir gårdsdriften nytt liv ved å bruke epler med en vri. Det er her du finner Fruktbygda Gvarv og nabobygda Akkerhaugen, der jordsmonnet og klimaet skaper noen av Norges beste vekstforhold for frukt og bær.

Gvarv – Norges eplehovedstad

Gvarv, et sjarmerende tettsted langs Gvarvelva, like ved Norsjø, har i flere generasjoner vært et tyngdepunkt for fruktdyrking i Norge. Med over 500 000 frukttrær – hvorav omtrent 350 000 er epletrær – produseres årlig rundt 3 000 tonn epler, 1 000 tonn plommer og søte kirsebær. Det vil si at ett av fire epler dyrket i Norge kommer fra nettopp Gvarv – Fruktbygda som er Norges eplehovedstad.

Norges Toscana

Hvorfor akkurat Gvarv? Områdets beliggenhet ved det store innsjøområdet Norsjø og de omkransende fjellene gir et varmt, stabilt mikroklima – faktisk et av Norges varmeste sommerklimaer. Dette kombinerer lange, solrike dager med begrenset frostfare, noe som gir optimale forhold for epler, plommer og kirsebær.

Fruktdyrking i Gvarv strekker seg minst tilbake til tidlig 1900-tall, kanskje enda lenger. Flere av familiegårdene har dyrket epler siden omkring 1920, og i dag representerer disse tradisjonene både arv og innovasjon. Når du sitter i skyggen under blomstrende frukttrær i mai, brytes stillheten bare av fuglekvitter og duften av blomster – en visshet om at du er del av noe større enn deg selv.

Like vest for Gvarv ligger Akkerhaugen, som deler det samme gunstige klimaet og det frodige jordsmonnet. Her finner du Lien Gård, en familiegård med fruktdyrking og foredling i sentrum. Sammen utgjør Gvarv og Akkerhaugen kjernen i det som i dag er Midt-Telemarks levende fruktlandskap.

Lien Gård

Epler, bier og bær dyrket med kjærlighet i Telemark, det er nettopp det Lien Gård er. I Akkerhaugen finner vi Lien, drevet av Linda Renate, hun fra stedet og mannen Arild Hellekås. Gården ligger vakkert til ved Norsjø, omgitt av epletrær og bringebærbusker, stikkelsbær og biekuber. Linda Renate, som er utdannet interiørkonsulent og mannen satset alt og i tillegg til fire barn, har de satset på eplemost, sider og uteservering i den hyggelige paviljongen. På Lien Gård dyrkes alt med omsorg og respekt for naturens rytmer. Produktene – eplemost, sider og syltetøy – foredles på gården og selges i det selvbetjente gårdsutsalget som er åpen hver dag. Honningen får også god pleie. Bikubene tilbringer den største delen av året på Lien Gård, men et par måneder om høsten, står bikubene i Drangedal, slik at biene kan kose seg med lyngen der.

Epler og eplemost, grunder og bonde Lien Gård Telemark.

Lien tilbyr opplevelser: sidersmaking, piknikkurver og ikke minst Heit Telemark, en vedfyrt sauna på en flytebrygge i Norsjø. Her kan du kombinere damp, bad og smak i ett. Dette er en ekte lokal reise i Telemark – kortreist og sanselig, ærlig og uforstyrret uansett vær. Hvorfor ikke legge Norgesferien hit? Du finner Nordsjø camping eller First Camp Nordsjø, som campingplassen heter, rett før du kommer til Lien Gård på Akkerhaugen.

Heit Sauna Telemark dame med hatt og badekape

Epler, most, sider, smaking, gårdsbutikk og smaking kan du lese mer om på hjemmesiden til Lien Gård.

Piknik og sauna, dame som koser seg i Telemark.

Nyhuus Gard og kunstgalleri Gvarv

Midt i Gvarv ligger Nyhuus Gard, en familieeid gård og galleri der epledyrking og kunst går hånd i hånd. Gården har gått i arv gjennom kvinner i generasjoner. Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog har bygget opp gården og galleriet, men i dag er det datter og mann som driver gården og galleriet. På fruktgården Nyhuus Gård strekker historien seg tilbake til vikingtiden, og i hagen står fortsatt gamle bestefars epletrær plantet i 1920. 

Nyhuus Gard Gvarv epler og eiere

Nyhuus produserer i dag eplemost fra sorter som Gravenstein, Aroma og Lobo, og holder et variert gårdsutsalg med honning, geléer, karameller og te. Den gamle låven rommer en utrolig lekker interiør-og gavebutikk. Hit kommer folk for å handle det ingen andre har, til den som «har alt». Utvalget er spennende med flotte pledd, duker og tepper og håndlagde kopier av gammelt ostindisk porselen for å nevne noe.

Nyhuus Gard interior og gavebutikk Gvarv.

Galleriet ble etablert i 2005 og i det gamle grisehuset og fjøset henger kunsten så fint. Det er som å stige inn i et lite stykke norsk kulturhistorie der kunsten henger i låven, og smaken sitter i flaskene.

Galleri Nyhuus Gvarv

Lindheim Ølkompani

Frukt, øl, sider og nye ideer. I hjertet av Gvarv ligger Lindheim Ølkompani, hvor odelsjenta Ingeborg Lindheim og mannen Eivin Eilertsen har skapt en levedyktig og nyskapende gård. Ingeborg er fjerdegenerasjons bonde, utdannet lærer. Med over 700 000 frukttrær og bærbusker rundt seg, har paret virkelig vært med på å sette Gvarv på verdenskartet når det gjelder drikkekartet.

Odelsjente, eier og brygger Ingeborg Lindheim Lindheim Ølkompani Gvarv.

De startet i det små, med bryggeri på låven, investerte i utstyr og tok i bruk frukt og bær fra egen jord. Resultatet er prisvinnende øl og sider med tydelig lokal identitet. Sortimentet er bredt og varierer med sesongen, og alt fra plommer til epler og kirsebær havner i bryggekarene.

De lager også ufiltrert eplemost av ypperste kvalitet. Legg merke til ølflaskene, på noen av dem pryder familien til Ingeborg etikettene. Lindheim Ølkompani har restaurant med servering inne og ute. Her får du surdeigspizza med overraskende smaker både inspirert av Napoli, men med kortreiste råvarer og Vesterålen, hvor Ingeborgs mann, Eivind kommer fra. Hagen er frodig og har plass til mange og plass er det også inne i låven. Prisbelønnet øl og sider serveres inne eller blant frukttrær og humleplanter. Smaking og omvisning bestilles enkelt på nett.

Lindheim Ølkompani uteservering, gårdsbutikk og odelsjente og brygger Ingeborg Lindheim.

Gvarv Frukt & Bær

Fra cockpit til bærbusker. Lunsjen tok jeg på Gvarv Frukt & Bær, et sjarmerende gårdsutsalg drevet av Hallvard, som til daglig er SAS-pilot, og kona Anne som er lærer. Hallvard, som etter lang fartstid som flyver er bereist, pendler mellom cockpit og frukttrær. Han omtaler Gvarv som «Norges Toscana». Tipper han har flydd over begge så mange ganger at han har godt grunnlag for å si det.

Gråtass foran gadsbutikken og eieren med rosa bloster.

Gårdsbutikk telemark med eplemost og lokale varer.

Hos Gvarv Frukt og Bær får du alt fra nybakte pistasj-boller, knallgodt brød og pizza – alt stekt i til vedfyrt ovn i bakeriet. Eplemost fra egen gård og andre produsenter av bær, grønnsaker, kjøtt, ost og andre lokale godsaker handles i gårdsbutikken.

Gammeldags bakeri med boller, brød og servering Midt-Telemark.

Smaken av Midt-Telemark

Telemark har etablert seg som en tydelig most- og siderregion, og det er lett å skjønne hvorfor. Eplemost, sider, honning og syltetøy er av meget høy kvalitet, har vunnet en rekke priser og har et godt rykte i inn- og utland. Nyhuus sender eplemost til hotell i Lofoten og til en av Norges stjernekokker. Lindheim Ølkompani har i mer enn ti år eksportert øl og sider til alle verdens kontinenter. Til Lien Gård finner turistene frem fra inn- og utland for både most, sider og sauna. I tillegg til epler, nytenkning og gårdsutsalg, har alle disse aktørene det felles at de byr på seg selv og tar mot gjester med store smil. Alle bedriftene er «mann og kone»- bedrifter. Jeg tar meg derfor den frihet å stjele slagordet til Lien Gård – «epler, bier og bær dyrket med kjærlighet i Telemark» og bruke det for alle eple-bøndene.

Fruktbønder fra Gvarv og Akkerhaugen, Nyhuus, Lindheim, Lien og Holtan.

Perfekt klima, kunnskap og lidenskap

I Midt-Telemark er eplene blant de beste i landet, klimaet gir smak og balanse. Menneskene bak dyrker og foredler eplene med kunnskap og lidenskap. Enten du smaker en sprudlende og perlende eplemost eller en frisk sider, så er sluttproduktet aldri langt fra treet det kom fra. I Gvarv og Akkerhaugen er kvaliteten høy og veien kort mellom jord og bord. Gode forhold merkes i hvert glass både med og uten alkohol.

Når jeg besøkte Fruktbygda bodde jeg på Bø Hotell – mer om oppholdet mitt på hotellet i Bø kan du lese her. Det er mye å se og gjøre i Midt-Telemark, mine beste reisetips finner du her:

Du finner mer om Lien, Lindheim, Nyhuus og Gvarv frukt og bær, samt mange flere tips til hva du kan se og gjøre på destinasjon – og Telemark sine nettsider.

Reisen i Telemark samarbeid med Visit Bø og Visit Telemark.

©2025 - World with a Suitcase - merete@worldwithasuitcase.com