Kosovo reisetips

Kosovo – nytt land med gammel sjel

Reklame – Kosovo er kanskje Europas yngste land på papiret, men når du reiser hit, møter du eldgamle klostre, dype daler, gamle osmanske basarer og en ung befolkning med et sterkt blikk mot fremtiden. Jeg besøkte Kosovo sammen med en gruppe reisejournalister, og det slo meg: Ingen av oss hadde vært her før – selv om vi har reist verden rundt. Kosovo er et ukjent reisemål med store opplevelser, et av Europas minst besøkte land, det er nok Balkan-halvøyens best bevarte hemmelighet og det gjør landet til et av de mest spennende. Jeg fikk følelsen av å oppdage noen før alle andre og fant et reisemål som fortsatt er ekte, ærlig og overraskende mangfoldig.

Liqenat natur, damer på fjelltur i Kosovos fjell.

Er Kosovo Serbia eller Albania?

Kosovo erklærte sin selvstendighet fra Serbia i 2008, etter en konfliktfylt historie og NATO-intervensjon på 1990-tallet. I dag er den delvis anerkjente republikken omgitt av Albania, Nord-Makedonia, Montenegro og Serbia og på vei mot et nytt kapittel. Norge anerkjenner Kosovo som en selvstendig stat. Hva kaller man en som er fra Kosovo? Flertallet av befolkningen er kosovoalbanere, men det bor også et mindretall av etniske serbere i Kosovo. Flertallet av de etniske serberne bor nord i Kosovo.

Nasjonalbiblioteket, Mor Teresakatedralen, Reporting House i Pristina, Kosovos hovedstad.

Pristina er ung, urban og overraskende

Majoriteten av befolkningen er etniske albanere, og befolkningen er ung, mer enn halvunder 35 år. Dette gjør Kosovo til et spennende reisemål med både fremtid og historie i ryggsekken. Reisen vår startet i Pristina, hovedstaden i Kosovo. Det er en liten by etter europeiske mål, men med overraskende mye puls. Her finner du moderne arkitektur side om side med moskeer, klostre og monumenter fra ulike tidsepoker. I Pristina er betongen fortsatt varm etter ombyggingene, deler av byen ser ut som en byggeplass. Byen minner meg om en tenåring i vekst, litt kaotisk, men full av vilje. Her drikker du kaffe på hvert gatehjørne, blant kunststudenter, gamle menn i filthatter og monumenter fra både fortid og fremtid. Et sted som ikke gjør seg til, men som likevel er lett å like.

Newborn-monumentet og statuer i Pristina Kosovo.

Du bør besøke NEWBORN-monumentet, som ble avduket på uavhengighetsdagen i 2008, og det spektakulære Nasjonalbiblioteket med sin kontroversielle arkitektur. Et annet høydepunkt er Nasjonalmuseet, som forteller historien om Kosovos kulturelle og arkeologiske arv – blant annet med en gudinneskulptur som er over 4000 år gammel. Cafékulturen er sterk i Pristina, og en macchiato på en av de mange uterestaurantene koster gjerne under en euro. Kombiner gjerne med et besøk til et av de mange galleriene, eller spør en lokal om tips til kveldens beste live-konsert. Pristina er en by du vokser inn i – en som ikke skriker etter oppmerksomhet, men som fester seg i minnet.

Moskee Pristina bla og hvite farger.

Kosovos nest største by Prizren

Det er imidlertid i Prizren at Kosovo virkelig tar pusten fra deg. Denne vakre byen, som ligger ved foten av Shar-fjellene, er det mest fotogene stedet jeg besøkte på rundreisen i Kosovo. Den gamle steinbyen hvor elva deler sentrum i to, og hvor kveldslyset får moskeer og ortodokse kirker til å gløde. Forelsket meg helt i den gamle brosteinsbelagte bydelen, elven som slynger seg gjennom sentrum og moskeene, kirkene og festningen på toppen av åsen gjør Prizren til et levende postkort.

Prizren Kosovo moske og elven som renner gjennom byen.

Gå opp til Kalaja-festningen ved solnedgang og nyt utsikten over byen mens bønneropene runger fra minaretene. Besøk Sinan Pasha-moskeen og ta turen innom det UNESCO-vernede klosteret Our Lady of Ljeviš. Prizren har vært et kulturelt og religiøst knutepunkt i århundrer – og det merkes.

Utelivet og stemningen i Prizren er vanskelig å beskrive med ord, det koker på uteserveringene, midt i uka, av folk i alle aldre. Her lever de i nuet, og vet å kose seg, kanskje fordi fortiden har vært så turbulent. Matbudsjettet sprekker ikke i Kosovo og alle steder ble jeg møtt av overdådige tallerkner med lokalmat, stolthet og ekte gjestfrihet. Maten er forresten en veldig god grunn til å legge reisen hit. Gode råvarer, rause porsjoner og gode smaker.

Uteliv i Prizren. Folk i alle aldre på byens utekafeer.

Monasterier og kulturarv

Kosovo er hjem for noen av de viktigste ortodokse klostrene i Europa. Gračanica-klosteret, like utenfor Pristina, er et mesterverk i bysantinsk arkitektur. Visoki Dečani, som ligger i en fredelig dal nær byen Peja, er kjent for sine vakre fresker og sin dramatiske historie. Mest imponerende er kanskje Patriarkatet i Peć, som ligger ved inngangen til Rugova-dalen. Dette er ikke bare vakre bygninger – de er vitnesbyrd om regionens turbulente historie og religiøse mangfold.

Klostre i Kosovo UNESCO

Natur som tar pusten fra deg

Kosovo er et paradis for naturelskere. Rugova-kløften er et godt utgangspunkt for fotturer, med dype daler, fossefall og tradisjonelle landsbyer. Her møter du fortsatt gjetere og sauer i fjellsidene, og landskapet er nesten uberørt. I nærheten av Prizren finner du også Sharra nasjonalpark, Mirusha-vannfallene med sine naturlige basseng, og Bear Sanctuary i Mramor – et fristed for bjørner som tidligere ble holdt i fangenskap ved restauranter.

Mirusha waterfalls I Kosovo. Dame på på tur i vakker natur.

Sunny Hill, Dua Lipa og andre festivaler

Kosovo elsker å feire og du som besøkende er hjertelig velkommen. DokuFest i Prizren er kanskje landets mest kjente arrangement. Denne dokumentarfilmfestivalen i august trekker besøkende fra hele Europa, med visninger både i gamle kinobygg og utendørs ved elvebredden. Jeg har besøkt Bosina Herzegovina som også er kjent for sin filmfestival, så filmfestivaler har høy status på Balkan. Høy status har også den årlige musikkfestivalen Sunny Hill Festival i Pristina. Verdensstjernen Dua Lipa, født i London,  men med familiebånd til Kosovo, og hennes far er arrangørene bak denne årlige internasjonale musikkfestivalen. Andre festivaler verdt å merke seg er folklorefestivalen Hazu Jehon i Gjonaj, og Hardh Fest i Rahovec, hvor lokal vin og rakija står i sentrum.

Kuqishte natur og utsikt.

Praktisk informasjon for reiser til Kosovo

Er det trygt å reise til Kosovo? Ja. Landet er trygt for turister, men UD fraråder reiser til Nord-Kosovo under demonstrasjoner. Følg UDs reiseråd før avreise. Når er det best å reise? Mellom mai og september, da været er varmt og tørt. August er den varmest måneden i Kosovo. Trenger du visum? Nei, ikke med norsk biometrisk pass. Hvordan kommer du deg dit? SAS og Norwegian har avganger til Pristina om sommeren. Flyplassen ligger ca. 40 minutter fra sentrum. Valuta? Euro. Selv om Kosovo ikke er medlem av EU, har euro vært i bruk siden 1999. Ta med kontanter til bruk utenfor byene, men kredittkort aksepteres i større butikker og hoteller.

Kosovo – en reise du ikke visste du trengte

Jeg visste lite om Kosovo før jeg dro. Et navn fra nyhetssendingene på 90-tallet, med krig, FN-soldater, og NATO, en ung republikk i Europas bakgård. Jeg hadde aldri tenkt på landet som et reisemål. Det endret seg raskt, for dette er landet du ikke visste at du trengte å besøke, men som du aldri vil glemme. Her får du følelsen av å være i utkanten av Europa, og samtidig midt i det. Du får høyfjell og historie, kirker og kaféliv, eldgamle tradisjoner og en fremtid i bevegelse. Landet er fortsatt ungt, men det står fjellstøtt i sin identitet. Og kanskje er det nettopp derfor det er så spennende å reise hit nå.

Farmstay lunch hos familie I fjellene.

Hvorfor reise til Kosovo

Høydepunktet? Menneskemøtene. Å bli invitert inn på gårder, dele mat og historier, kjenne på en raushet som ikke kommer av velstand, men av stolthet. Kosovoalbansk gjestfrihet er ikke en klisjé. Den er ekte. En annen grunn til å reise til Kosovo er fjellene. Vi gikk til en innsjø nesten 2000 meter over havet, hvor halve er i Kosovo og halve i Montenegro. I vannet var det blodigler og en svømmende orm passerte, så jeg badet ikke. Men jeg lo av det hele og skålte senere med lokalt øl på et rustikt spisested.

Klostrene gjorde også inntrykk. Ikke fordi de roper, men fordi de hvisker. Freskene i Deçani, det rødmalt-lavmælte patriarkatet i Peja. Alt sammen UNESCO, alt sammen stille vitner om en lang historie.

Moskeer og kirker står side om side i dette lille landet. Det produserer velsmakende øl, vin og drikke med smaker fra naturen. Jeg anbefaler et besøk hos en vinprodusent. Risons Distillery & Winery nær Rahovec som byr på vin- og rakiasmaking, lunsj og lokal gjestfrihet. Kontakt dem via Instagram @risons.winery da de ikke har nettside.

Winery og Destilleri Risons.

Kosovo er et land det er verdt å reise til nå, forutsatt at du vet hva du går til. Det er annerledes å reise hit enn å reise til Mallorca. Kosovo roper ikke, det er fortsatt på vei og det fordi det åpner seg, for deg som vil inn og se. Synes du dette er spennende kan du kanskje ha glede av å lese om noen av de andre tidligere jugoslaviske republikkene jeg har besøkt:

Reisen til Kosovo var en pressetur i regi av Visit Kosovo. Guidene som hadde tilrettelagt, organiserte rundreisen og var med oss rundt var fra Balkan Expeditions. 

©2025 - World with a Suitcase - merete@worldwithasuitcase.com