Langesund
Langesund – sol, sommer og musikk
Reklame – Det er noe med Langesund. En slags sommerstemning som legger seg i kroppen med en gang du nærmer deg havna. Kanskje er det lyset, det klare, kystnære lyset som får de gamle hvite trehusene til å skinne. Kanskje er det lyden, summingen fra folk som nyter et glass på brygga, eller tonene som flyter ut fra Wrightegaarden en lun sommerkveld. Eller kanskje er det rett og slett kombinasjonen. Langesund, som ligger ved grensen mellom Ytre Oslofjord og Skagerak, har klart å beholde småbysjarmen samtidig som byen har blitt et musikalsk trekkplaster langs Telemarkskysten.

Kystliv og båtsommer
Langesund ligger ytterst i Bamble kommune, ved solkysten i Telemark. Den populære sommerbyen har en rik historie som går tilbake til middelalderen. Byen var tidlig et sentrum for trelasthandel og skipsbygging og spilte en viktig rolle i skipsfarten. I dag er havna fortsatt et naturlig midtpunkt, der fritidsbåter vugger side om side med fergene og skyssbåten til Langøya. Frister det med en matbit og kanskje overnatting på Langøya, er Langøya Hovedgård – Telemarks skjulte kystperle, en veldig hyggelig opplevelse. Mange kommer til Langesund sjøveien og det med god grunn. Havna har både gjesteplasser, hyggelige butikker og restauranter rett ved kaikanten, og det er lett å bli sittende lenge i solveggen. Skjærgårdsruta, sykkeltur langs kysten, nasjonal sykkelrute nummer én passerer her.

Langesund den hvitmalte byen ved havet
Visit Telemark omtaler Langesund som Grenlands «hvitmalte by» ved havet. Det er en god beskrivelse for i Langesund er det smale, hyggelige gater og vakker trehusbebyggelse med blomster og små hager. De to havnene er idylliske og her dupper gamle skuter og snekker side om side med moderne fritidsbåter. Av koselige steder å sette seg ned, vil jeg anbefale Langesund Landhandel kafé og Victoriahagen. Frister det med fisk og skalldyr har du butikken «Solkysten» og spennende ost finner du hos Langesund Ostemakeri, blomster, kunst og klær ikke alle andre har finner du i Langesunds koselige små butikker og kunstgallerier.

Konsertbyen nummer én Langesund
Musikken er en viktig del av Langesund-identiteten. Wrightegaarden, et staselig bygg fra begynnelsen av 1700-tallet, med stor bakgård og restaurant, er kanskje Norges mest legendariske konsertarena om sommeren. Til Wrightegaarden, men også til andre arenaer som Langesund Hovedgård holder store norske artister konserter om sommeren. Jeg fikk oppleve en herlig konsert i med selveste Astrid S. Selv uten billett kan du høre tonene drive gjennom luften, og stemningen i byen smitter. Går du gjennom sentrum på en konsertkveld, er det som å være midt i en festival, for du hører musikken nesten uansett hvor du befinner deg.

Fra kafé til kystkunst
Langesund er også mer enn bryggekos og konserter. Det er duftene av nystekt bakverk og salt sjø. Hyggelige nisjebutikker, keramikkverksteder, ostefabrikk, små gallerier og kafeer med hjemmelaget bakst. Stikk innom Langesund Landhandel, ta en kaffe og solskinnsbolle, som hører med her på solkysten av Telemark. Kjøp med deg lokal ost fra Langesund Ostemakeri i sentrum. Dette er stedet for deg som liker sakte dager og små oppdagelser, Langesund skal ikke oppleves i full fart. Byen er liten, akkurat passe uoversiktlig til å invitere til rusleturer. Og midt blant hvitmalte trehus og små butikker med egenart, finner du ekte norsk kystkultur. Ikke polert, bare naturlig, som det skal være.

Kyststien og badeparken i Langesund
Langs solkysten i Telemark er det mange badesteder. Hydrostranda og Rognstranda er de to største og mest populære. Et annet tips er den vakre kyststien i Bamble, som starter på Stathelle og ender ved grensen til Kragerø, kalles av mange Norges svar på Cinque Terre. Kyststien er 60 km lang og like fint å gå hele året. Bade kan du også gjøre hele året. Badeparken i Langesund, som ligger ytterst i den vakre skjærgården, har store basseng, både ute og inne palmer, fossefall og en gedigen vannsklie samt boblebad og en, havsbad og en egen brygge med badstue.

Jeg var daggjest, med spa, sauna og lunch. Skuer du utover havet fra badehotellet, Quality Hotell Skjærgården, ser du store skip og losbåter kjøre forbi, det er riktig så underholdende.

Tangen Fort og Langøytangen Fyr
Bade kan du gjøre i Steinvika, der svabergene varmes av solen og vannet er klart som glass. Et sted for kveldsbad, med rosa skyer over horisonten og verden i sakte tempo. I Krogshavn, finner du gresslette, sandstrand og grillduft i lufta. Barnevennlig og ujålete, akkurat som sommeren skal være. Langesundstangen, en halvøy du kan vandre ut på når du trenger litt vind i håret og utsikt mot Langesund. Og når du tror du har sett det meste, finnes det fortsatt øyer å oppdage. Hopp på skjærgårdsferga og la vinden bestemme retningen – til Bjørkøya, Siktesøya eller kanskje helt ut til Jomfruland. Her ute finnes det fortsatt steder hvor tiden går litt saktere.

Tangen Fort og Langøytangen fyr ruver i terrenget. På fyret er det faktisk mulig å overnatte. Kanskje det må bli neste tur, denne gangen sjekket jeg inn på Langøya Hovedgård og storkoste meg med mat og overnatting på – Telemarks skjulte kystperle restaurant og B&B.
- Les mer om mitt opphold på B&B på Langøya

Flere reisetips til sommer i Telemark finner du på World with a Suitcase. Jeg vil tipse deg om:
- Båttur på Telemarkskanalen
- Hva du kan se og oppleve langs Telemarkskanalen
- Fruktbygda Gvarv
- Bø Hotell hvor du kan overnatte ved besøk i Fruktbygda eller Sommarland
Reisen til Langesund var i regi av Visit Telemark.