Ting å og gjøre på Gausta
Telemarks kjente og mer ukjente topper
Gausta, området rett øst for Gaustatoppen i Telemark, er kjent for sine majestetiske fjell og flotte natur. Gausta er fjellet der eventyret starter og aldri tar slutt for det er mye å se og gjøre på Gausta. Velg mellom historiske opplevelser, avslapning og action. Som så mange andre kan du gå til Gaustatoppen eller gå noen andre og mindre kjente, men uforglemmelige fjellturer.
Du kan sykle, padle, leie SUP, leie båt, fiske og plukke bær i sommhalvåret. Om vinteren er Gausta et av Norges beste skiresorts, men det er også mye å gjøre på Gausta uten ski på beina om vinteren. Vil du bare slappe av, er det lett å finne roen på Gausta.
I hjertet av Telemark
Gausta ligger i hjertet av Telemark, omgitt av den vakre Hardangervidda nasjonalpark og tett på Rjukan som er på UNESCOs-verdensarvsliste. Hva betyr Gausta? Navnet kommer fra Gaustatoppen, som troner stolt 1883 meter over havet og er kjent som et av Norges flotteste fjell. Utsikten fra Gaustatoppen er det ikke noe å si på, og på klare dager sies det at du kan se en sjettedel av Norges fra toppen.
Til Gausta kan du dra hele året - det er en helårsdestinasjon
Gausta er kanskje mest kjent som en vinterdestinasjon, men hver sesong har sin egen sjarm. Våren bringer liv til dalen, sommeren lokker med flotte turmuligheter, høsten farger landskapet vakkert, og om vinteren blir området omgjort til et vinterparadis for skientusiaster. Det er i underkant av 40 bakker for alpint og tretten heiser som tilhører Gausta skisenter.
Kjør over Råen fra Tuddal til Gausta om sommeren
Om sommeren er Gaustavegen, veien fra Sauland til Gaustablikk åpen. Du svinger av ved Sauland, men veien passerer Tuddal og fortsetter til Gausta. Fylkesveien over Råen, Gaustavegen, er vinterstengt. Veien er svingete og bratt, men den er det virkelig verdt å kjøre til tross for at veien er dårligere enn veien langs Tinnsjøen. Tinnsjøen, en av Norges største innsjøer og en av de dypeste i Europa, ligger på veien mot Rjukan og Gaustablikk når du kommer fra Oslo på hovedveien.
Heltene fra Telemark og Tungtvannsaksjonen
Gausta-området har en rik historie, spesielt Rjukan, som tilbyr spennende krigshistorie fra 1900-tallet med Tungtvannsaksjonen, sabotasjeaksjonen utført av den norske motstandsbevegelsen. Heltene fra Telemark, Vemork-askjonen, med sabotasje som satt en stopper for Hitlers atombombeprosjekt.
Når du kommer på hovedveien fra Oslo, vil du passere Mæl togstasjon. Det går ikke lenger tog her, men stasjonen har historisk interesse fra andre verdenskrig. Historieinteresserte som liker å gå i fjellet, vil ha glede av en guidet tur i sabotørene fotspor. Alternativt kan turen gås uten guide, den 8 kilomenter lange sabotørstien er godt merket og det er satt opp plansjer langs ruta som forteller historien.
Vinteraktiviteter på Gausta
Rundt Rjukan skal det finnes omlag 200 fosser og når disse fryser om vinteren, tiltrekker de isklatrere fra hele verden. Mellom Rjukan og Gaustablikk finnes det noen virkelig flotte steder for isklatrere. Hvis skøyting passer bedre for deg, er det en skøytebane foran Gaustablikk hotell.
Gaustablikk har 37 alpinbakker, flere områder for barn, skiskole, snøparker og utfordrende off-piste skikjøring. I tillegg til bakkene, er Gaustablikk hjemsted for utmerket langrennsski. Totalt tilbyr området 85 kilometer med preparerte skiløyper. Her kan du lese mer om Gausta skisenter, om bakkene, heisene, skiutleie, kart over løypenett, skikort og skiskole Gausta skisenter
Gaustabanen tar det til toppen av fjellet på 15 minutter
Mitt reisetips for Gausta er at du bør besøke det ikoniske fjellet Gaustatoppen enten med toget, på beina eller med ski. På toppen finner du Gaustatoppen Turisthytte med kafé og overnatting drevet av Den Norske Turistforening (DNT). Ikke gå glipp av vaflene og den varme sjokoladen, jeg kan også anbefale kanelbollene i den hyggelige kaféen på toppen av Gaustatoppen.
Gaustabanen, tar deg til topps på 1800 meter over havet på bare 15 minutter. Når du når Gaustatoppen, kan du ta på deg skiene og gli nedover, eller ta toget tilbake ned. For oppdatert informasjon om togtider, parkering klikk her Gaustabanen
På dager med fint vær lønner det seg å komme tidlig uansett årstid for Gaustatoppen er en av Norges mest populære fjell å besøke sommer som vinter.
Isbading på Gausta
Når deg gjelder isbading melder jeg pass, så reisetipsene mine her, har jeg kun fra andre. For isbadere er et iskaldt dykk i Kvitåvatn etterfulgt av en flytende, dampende badstue et must. Forutsatt at du kan dette med isbading og har god pusteteknikk.
Tar du et iskaldt vinterbad på Gausta kjenner du at du lever. Bestiller du tid, kan du tine deg opp etter vinterbadet i en av de to flytende badstuene på Gaustablikk hotell. Lite slår opplevelsen av å sitte i saunaen midtvinters og nyte varmen og roen i badstuen mens du tar inn den storslåtte utsikten rundt deg. Fra de flytende badstuene på Gaustablikk har du panoramautsikt til Norges vakreste fjell, Gaustatoppen. Du kan booke sauna på hjemmesiden til Gaustablikk Fjellresort, men husk å bestill i god tid da det kun er to saunaer som er veldig populære.
Gå til Gaustatoppen
Gaustatoppen er lett tilgjengelig for folk i alle aldre om sommeren, til tross for at den ligger 1883 meter over havet. Hvor lang tid det tar å gå til Gaustatoppen kommer an på hvor fort du går, men i vanlig tempo for en som er middels sprek, tar det knappe tre timer opp fra parkeringsplassen på Stavsro ved Heddersvatn. Å gå ned fra Gaustatoppen tar to timer. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter.
Skal du gå til Gaustatoppen er det lurt å ha fjellsko for stien er steinet og det er lett å vrikke ankelen. På hytta på toppen av fjellet venter belønningen for å bestige fjellet, de berømte vaflene, som også serveres om sommeren. Jeg går ofte til Gaustatoppen, men å gå andre stier for eksempel er turen til Ørnenipa også en fin tur. Fra toppen er utsikten mot Gaustatoppen av den typen som får deg til å klype deg i armen, det er så vakkert.
Andre sommeraktiviteter på Gausta
Kvitåvatn midt i Gausta-området er en liten innsjø omgitt av fjell. Her kan du fiske, bade, padle eller ro om sommeren, og de flytende badstuene er like herlige å bruke om sommeren etter en forfriskende dukkert i Kvitåvatn.
Gausta har sykkelløyper for terrengsykling og det er mulig å leie sykler. Taubanen, Krossobanen, tar deg fra Rjukan til den andre siden av dalen hvor Hardangervidda starter. Fra toppen, Gvepseborg, er utsikten mot Rjukan og Gaustatoppen flott og det er vel verdt å ta turen med den koselige taubanen og vognene Tyttebæret og Blåbæret.
På toppen finner du Rjukan Klatrepark, hvor du kan utfordre deg selv på ulike klatrestier. Dyktige instruktører er der for å hjelpe.
Ta med sykkelen til Gvepseborg, og tråkk deg innover langs veien som fører deg til Norges største nasjonalpark, Hardangervidda. Det er en unik naturopplevelse i uberørte omgivelser. Det er mulig å tilbringe natten og nyte god mat og godt drikke på Kalhovd Turisthytte som er drevet av Den Norske Turistforening (DNT). Klikk her for å lese mer om turmulighetene på nettsiden til Visit Rjukan
Gvepseborg kafé serverer også deilig lokal mat. Vaflene får du med den berømte lokale geitosten fra Stordalen Gård, som har vunnet flere priser. Tørst? Ølet er også lokalt og godt og kommer fra Vinje Bryggeri lenger inn i dalen. På DNT Den Norske Turistforening sin side kan du lese mer om Gaustatoppen og Gaustaområdet klikker du her for å komme dit.