Reisetips til Oman

Det solsikre arabiske sultanatet Oman

Reklame – I Oman, det sultanstyrte monarkiet på den arabiske halvøy, som grenser mot De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Jemen, er det varmt hele året. Landet, som har kystlinje mot Omanbukta i nordøst og Det arabiske hav i sør og sørøst, byr på vakre strender, praktfulle palasser og moskeer. I tillegg er landet kjent for flott natur, fossefall, fjell, hav, ørken, imøtekommende mennesker og herlig mat.

Klipper og turkist hav langs den ville og vakre kysten av Oman.

Hvem styrer og hva er Oman kjent for?

Fra å være et mektig rike fra 1600- til 1900-tallet, kom Oman under innflytelse fra Storbritannia. Landet, som ble selvstendig i 1971, er et eneveldig monarki ledet av sultan Haitham bin Tariq Al Said. Hovedstaden er Muskat, og landet lever i stor grad av sitt sorte gull som er olje og gass. Oman har alltid hatt en forsiktig tilnærming til turisme, med mål om å ivareta landets tradisjoner. Landet fremstår som en skattekiste. Oman er autentisk, urørt og utrolig gjestfritt.

Naturen og den rike historien som lenge har vært skjult for de fleste, er utrolig fascinerende. Hvis du vil utvide horisonten, liker sol, varme, ørken, mystikk, action og eventyr, er Oman en perfekt måte å oppleve Midtøsten på. Sultanatet på Den arabiske halvøy er eksotisk. Det er som en reise tilbake i tid, veldig annerledes enn andre land jeg har reist til, det er som et eventyr hentet fra “Tusen og en natt”.

Oman orken dame ikledd kjole i sanddynene ved solnedgang.

Reisen til Salalah i Oman

Det tok meg i underkant av 10 timer med én mellomlanding i Doha med Qatar Airways å reise fra Oslo til Salalah International Airport. Salalah, som ligger i en av Midtøstens uoppdagede perler, er fortsatt ukjent for mange. Oman blir ofte nevnt i reisemagasiner som en av de hotteste destinasjonene utenfor allfarvei. Likevel er både Oman og resten av Midtøsten lite kjent for folk flest. At få turister har funnet veien hit, merker du allerede på flyplassen og i passkontrollen. Atmosfæren er fredelig, og det hersker en ro som er sjelden å oppleve andre steder. Folk er åpne og vennlige, og tar imot turister med varme smil. Fra flyplassen til de fleste hotellene er det en kjøretur på 20 til 40 minutter, avhengig av hvor du skal bo.

Du kan bo i selve Salalah by eller som jeg gjorde utenfor byen. Jeg bodde et par netter i Mirbat på Alila Hinu Bay , en destinasjon i seg selv og langt unna sentrum, og et par netter i Al Baleed på Al Baleed Resort Salalah by Anantara, som er nærmere sentrum – Klassisk resort ved Salalahs flotteste strand. Les om oppholdet mitt på Alila luksusresort i utenfor allfarvei i Mirbat.

En araber I tradisjonell drakt sitter i sanden i Empty Quarter desert i Oman.

Oman er et trygt land

I Oman er sultan Haitham bin Tariq Al Said landets enehersker. Han er fetter av den barnløse sultan Qaboos bin Said, som styrte landet fra 1970 til sin død i 2020. Oman er den eldste uavhengige staten i den arabiske verden. Som et rikt oljeland har Oman i dag en godt utbygd infrastruktur, en rekke high-end-hoteller og et kjøkken som er inspirert av egne tradisjoner, India og Afrika.

Oman og Salalah anses som trygge reisemål, i likhet med nabolandet De Forente Arabiske Emirater og Dubai. Kriminalitet i Oman er nesten ukjent. Gamle tradisjoner lever videre, spesielt i de mindre landsbyene og på de fargerike soukene. Omans viktigste eksportartikler er olje og gass, men landet er også kjent for røkelse og dadler.

I Oman finner du det meste – bortsett fra alkohol, som kun er tilgjengelig på hotellene. Til Oman reiser du for å nyte god mat, vakre strender og landets unike kultur og natur.

 

Reisetips til Oman og Salalah

Ser du på kartet, finner du Omans nest største by, Salalah, i hjørnet mot Jemen, i Dhofar-regionen mellom spektakulære fjell og havet. Det som skiller Salalah fra andre, mer høyprofilerte byer i gulfstatene, er autentisiteten. Her er det øde, og turismen er lite utviklet.

I Oman finner du ingen skyskrapere som skygger for solen, ingen importert sand og ingen overdådige shoppingsentre med mange designerbutikker. Muskat-området er litt mer preget av nærheten til Dubai. Du kan kjøre strekningen på fem timer, mens Salalah, som ligger 100 mil fra Muskat, nås med en times flytur eller en lang kjøretur. Å reise til Salalah er som å reise til en helt annen verden. Her står tiden stille, og all utvikling finner sted i snegletempo, folk har god tid og det er rolig.

Dromedarer gresser ved havet nær Sumhuram i Oman.

Når er det best å reise til Oman og Salalah?

Den beste tiden å besøke Salalah avhenger av hva du ønsker å gjøre. Hvis du vil slappe av på stranden eller utforske kystlandsbyene, er perioden fra oktober til april ideell. Mange reisende, spesielt fra Midtøsten, kommer til Salalah hver sommer for å oppleve «khareef-sesongen». Dette er en mild regntid der den sørøstlige monsunen dekker regionen med tykke hvite skyer og lette tåker. Monsunen forvandler det ellers dempede landskapet til frodige grønne daler.

Selv om ordet «khareef» betyr høst på arabisk, starter sesongen midt på sommeren, fra slutten av juni til begynnelsen av september. Mens store deler av Midtøsten bader i temperaturer rundt 43 °C om sommeren, bringer khareef-sesongen kjøligere vær. Temperaturene ligger da i midten av 20-tallet, noe som tiltrekker seg mange reisende fra regionen som ønsker et mildere klima.

Det er verdt å merke seg at temperaturen varierer mellom Muskat-området og Salalah. I Muskat er det ingen regntid, noe som gjør de to byene til unike reisemål avhengig av hva du ønsker å oppleve.

 

Innsjøen Wadi Darbat – for naturelskere

Darbat er et av de vakreste områdene i Dhofar-regionen. Dette naturskjønne stedet er kjent for sine spektakulære fossefall og en stille innsjø som ligger som et speil omgitt av frodig grønn vegetasjon. Under «khareef-sesongen» forvandler monsunregnet landskapet. Turkise basseng og fossefall styrter ned fjellene og gjør Wadi Darbat til et sant paradis for naturelskere. Selv utenfor monsunen er dette et populært reisemål, der fossefallene og vegetasjonen står i skarp kontrast til det tørre landskapet rundt.

Ved den grønne innsøen i Wadi Darbat kan du trekke inn den friske luften, nyte stillheten og oppleve naturens magi. Her møtte vi dromedarer som samlet seg ved vannkanten. Dyrene omtales som kameler, ordet «dromedar», som de er med sin ene pukkel, brukes ikke. I dette området virker det nesten som om dromedarene er flere enn menneskene.

Innsjoen Wadi Darbat, lokale menn og dromedar

Når regnet og det lette yret melder sin ankomst, trekkes turistene fra Midtøsten til Salalah og de omkringliggende områdene. Endelig kan de nyte den fuktige, friske luften etter en glovarm sommer. Det er fascinerende å tenke på at mens vi i Skandinavia lengter etter sol, drar araberne til regnet og de tåkekledde dalene.

Her ved innsøen fikk jeg også oppleve den lokale kaffen “qahwa” for første gang. Den smaksrike kaffen, krydret med kardemomme, serveres i små kopper som en del av tradisjonen. Jeg fikk også smake dromedarmelk, som var en ny opplevelse. Disse majestetiske dyrene, kjent for sin utholdenhet og sitt rolige vesen, er en integrert del av Omans landskap og kultur. De bidrar med både melk og kjøtt og symboliserer landets rike historie og levemåte.

Arabisk kaffe servert i små kopper med Omansk brod og hytter i naturen

Fiskerlandsbyen Taqah

Oman har i flere tusen år drevet med handel og sjøfart. I kystbyene finner du gamle fort, palasser, vakttårn og moskéer som vitner om landets stolte og store fortid. Taqah er en sjarmerende fiskerlandsby som ligger langs kysten, noen kilometer øst for Salalah. Her lever folk et rolig liv, og fiskerne trekker fremdeles fangsten sin inn i tradisjonelle dhow-båter langs stranden. Lukten av fisk og hav fyller luften, og det kjennes som om tiden har stått stille.

I Taqah spiste vi lunsj i solen og fikk servert det beste fra havet, med av lokal frukt og grønnsaker. Vi bestilte fisk, som var utrolig velsmakende. Jeg må likevel innrømme at jeg ble litt misunnelig på paret ved nabobordet, som kanskje var på bryllupsreise. De fikk servert grillet hummer med spennende tilbehør.

Maten i Oman er sterkt påvirket av afrikansk kokekunst. Ris er en fast bestanddel i de fleste retter og brukes på samme måte som vi bruker potet. Rettene er ofte krydret med spennende smaker som safran, kanel, nellik og ingefær.

Fargerik lunch med fisk ris og gronnsaker i fiskelandsby i Oman

Fiskebåter i byen Taqah i Oman.

Taqah Castle og profeten Ayyubs grav

Midt i landsbyen troner Taqah Castle, en vakkert bevart festning som en gang var hjem til en lokal guvernør. Slottet gir et fascinerende innblikk i livet i Oman for hundre år siden. Det er spennende å vandre gjennom de restaurerte rommene, hvor du kan se håndverk, tradisjonelle redskaper og gamle fotografier som forteller historier om lokalsamfunnet og dets fortid.

Det nesten rosa slottet Taqah Castle i Oman.

Vi tok også turen til profeten Ayyubs grav, som ligger i et lite og fredelig område på platået i Jebel Qara, 30 kilometer nordvest for Salalah. Mausoleet er et enkelt rom fylt med duften av røkelse og opplyst av en lysekrone. En dekorativ klede dekker den lange graven. Selv om stedet i seg selv ikke er gammelt, inneholder det rester av en langt eldre moské.

oman jebel.qara jobs tomb

Sumhuram – et UNESCO-verdensarvsted

Like ved Taqah ligger ruinene av Sumhuram, et UNESCO-verdensarvsted som gir et fascinerende innblikk i historien. Denne antikke byen var en gang et viktig handelssentrum for røkelse, en av Omans mest verdifulle eksportvarer. Ifølge historien ble havnebyen Samharam grunnlagt av en Hadhrami-konge i det første århundret. Likevel hadde bosetningen allerede eksistert i 200 år og var kjent for sin røkelse i oldtidens Egypt, Hellas og Mesopotamia. Byen blomstret i 800 år før den ble forlatt på 500-tallet e.Kr.

oman sumhuram mann

Det arkeologiske stedet, som ligger bare 40 minutter øst for Salalah, byr på godt bevarte ruiner. Vi ruslet gjennom restene av lagerbygninger, fleretasjehus og et tempel dedikert til måneguden Sin. Fra ruinene kan du skue utover havet og forestille deg handelskaravanene og skipene som en gang brakte varer hit fra fjerne land.

Som en del av UNESCOs verdensarvliste er Sumhuram en påminnelse om røkelsens betydning for Oman. Selv om det kan være utfordrende å forstå stedet på egen hånd, gir guidede turer verdifull innsikt i byens rolle i Omans fortid. Sumhuram er bevart som en del av verdensarven, og røkelse har fortsatt stor kulturell og historisk betydning for landet.

Hvor ligger Oman? Kart og hva er Oman kjent for - rokelse.

Frukt og grønt midt i Salalah

Salalah, ofte kalt Omans tropiske paradis, har et unikt klima som gir perfekte forhold for dyrking av frukt og grønnsaker. Under og etter khareef-sesongen, når monsunregnet gjør landskapet frodig og grønt, blomstrer regionen med et mangfold av tropiske vekster. Dette gjør Salalah til et av de mest produktive jordbruksområdene i Oman.

Blant fruktene som dyrkes her er bananer, små og søte, kjent for sin smak og kvalitet. Kokospalmer pryder landskapet, og kokosnøtter spiller en viktig rolle i det lokale kjøkkenet. Papaya, guava, mango og sitrusfrukter som lime og appelsiner vokser i overflod. I tillegg produserer Salalah grønnsaker som tomater, agurker og auberginer, som ofte brukes i tradisjonelle retter. Dadler, som er en stor eksportartikkel fra Oman, dyrkes hovedsakelig i Muskat-området, ikke i Salalah. Å vandre rundt i en liten plantasje midt i byen, med utsikt til moskéen og omringet av bananer og kokos, var en flott start på dagen.

 

Delfinsafari med dhow

En delfinsafari med en tradisjonell dhow-båt var en uforglemmelig opplevelse. De historiske trebåtene skaper en autentisk ramme, og mens vi gled langs kysten, fikk vi nyte fantastisk utsikt over Salalahs vakre landskap. Høydepunktet var selvsagt de lekne delfinene som hoppet gjennom bølgene rundt båten. Tidlig morgen eller sen ettermiddag gir de beste sjansene for å se dem, og vi var heldige å få med solnedgangen på kjøpet. Mange turer inkluderer også snorkling og bading for de som vil utforske livet under vann.

Jeg og guiden min beundrer solnedgangen fra en tradisjonell dhow båt i Oman.

Sultan Qaboos-moskéen

Sultan Qaboos-moskéen i Salalah er byens mest kjente landemerke. Den er bygget i tradisjonell islamsk stil og er både vakker og imponerende. Moskéen har plass til opptil 3200 mennesker, hvorav 2400 kan be i hovedhallen for menn, mens 800 har sitt eget bønnerom for kvinner. Midtpunktet er en enorm lysekrone av krystall og gull, som symboliserer lys og kunnskap i islamsk tradisjon.

Som i alle moskéer er det egne områder for wudu, rituell vask, som forbereder de besøkende til bønn. Disse områdene er praktisk og estetisk utformet med tanke på enkelhet og renhet. Sultan Qaboos-moskéen er åpen for besøkende alle dager unntatt fredag formiddag, som er reservert for bønn. Kvinner må dekke seg fra ankler til håndledd og bruke hodeplagg, mens menn bør bruke langbukser og skjorter.

Land of Frankincense – røkelse

Er det ett ord du hører mye i Oman, så er det frankincense – røkelse på norsk. Salalah er kjent for å produsere verdens fineste røkelse, som har sikret regionen en plass på UNESCOs verdensarvliste. Røkelse har en historie som strekker seg tusenvis av år tilbake, da det var en luksusvare på linje med gull. Det ble brukt i alt fra religiøse seremonier til medisinske behandlinger. Handelsrutene som fraktet røkelse fra Dhofar-regionen til Egypt, Hellas og Roma, gjorde Oman til et viktig internasjonalt knutepunkt. For å lære mer kan du besøke Wadi Dawkah, hvor Boswellia-trærne vokser. Dette området er på vei til ørkenen Empty Quarter, som også er verdt et besøk.

Souken i Salalah – shopping og røkelse

På Al Haffa Souk, Salalahs eldste marked, finner du røkelse i alle nyanser, fra lys hvit til harpiksbrun. Selgerne forklarer gjerne hvordan røkelsen blir høstet og brukt, og du kan kjøpe alt fra håndlagde røkelsesbrennere til parfymerte briketter kalt bukhoor. Røkelsen symboliserer gjestfrihet og brukes i hjemmene for å skape en varm atmosfære. Går du rundt i Salalah, vil du ofte kjenne duften som siver ut fra åpne dører og markeder.

Et besøk til Al Baleed Museum gir en dypere forståelse av røkelsens betydning for Oman. Museet har en utstilling dedikert til hvordan denne varen har formet både regionen og verden. Tilbake på souken, her kan du  shoppe annet også, suvenirer og håndverksprodukter. De fleste steder aksepterer doller, euro og kredittkort.

Rub´al Khali – dune bashing og stjerner

En dagstur til Rub´al Khali, verdens største sammenhengende sandørken, var et av høydepunktene. Dune bashing med en firhjulstrekker var adrenalinfylt og spektakulært, som å være på en berg-og-dal-bane i et hav av sand. Sanddynene, som er bleke på dagtid, blir nesten oransje ved solnedgang.

Før vi kjørte inn i ørkenen, fikk vi servert tradisjonell lunsj med dadler og arabisk kaffe i en beduinleir. Kvelden var enda mer magisk. Etter middag rundt et sprakende bål under en stjerneklar himmel, følte jeg meg som i “Tusen og en natt”. Dette var en “klyp meg i armen”-opplevelse.

Dune Bashing med firhjulstrekker i sanddynene i Oman

Snorkling i Oman

Den 200 mil lange kysten av Oman er kantet av turkist hav og høye fjell. Dette gjør Oman til en solsikker vinner i vinterhalvåret. Den siste dagen i Salalah tilbrakte vi ved kysten sammen med dykkeinstruktører som tok oss med på snorkletur. Livet under vann er rikt, og jeg fulgte etter en skilpadde som elegant svømte gjennom det klare vannet. Etter snorklingen spiste vi lunsj ved en enkel strandrestaurant og fikk servert fersk fisk med safranfarget ris.

En båt med turister som kjører ut til stedet hvor de skal snorkle og dykke.

Fjellet Jebel Samhan

Salalahs fjellandskap er unikt. På Jebel Samhan, 2100 meter over havet, har du panoramautsikt over Arabiahavet og dalene nedenfor. Selv om det var litt disig da vi var der, kan du på klare dager se dromedarer og geiter som klatrer i det dramatiske terrenget.

Tawi Attair, kjent som “Fuglenes brønn”, er et spektakulært synkehull der fuglenes sang skaper en unik klang. Vi så også ørkenroser, vakre rosa blomster tilpasset det varme klimaet. Etter en piknik med dromedarkjøtt og krydret ris avsluttet vi dagen med fantastisk utsikt over fjellene.

En turgåer ser utover fjellene og dalen fra fjelltoppen Jebel Samhan.

BBQ på stranden

En BBQ på stranden ved solnedgang slår enhver fancy restaurant. Grillen ble tent, og duften av grillet kjøtt og tradisjonelle krydder fylte luften. Stemningen var avslappet, og selv om det blåste for mye til å tenne bål, spiste vi et godt måltid under den stjerneklare himmelen.

Vakker folketom strand i solnedgang og bølger som slår innover land.

Fakta om Oman

Reisen fra Oslo til Muskat eller Salalah tar under ti timer med en mellomlanding. Visum får du på flyplassen, og det er gratis. Valutaen er Omanske rial, OMR, men dollar og Euro fungerer. Oman har rundt fem millioner innbyggere, omtrent som Norge og språket er arabisk. De fleste er muslimer.

Slik kler du deg i Oman

I Oman er det viktig å vise respekt for lokale tradisjoner. Menn bruker ofte tradisjonelle kjortler med en Kuma, en brodert hatt. Kvinner dekker til håret, og noen dekker alt bortsett fra øynene. Oman er imidlertid mer liberalt enn mange av sine naboland. På hotellene kan du kle deg som hjemme, men ellers bør du dekke skuldre og knær.

Oman – som et eventyr fra tusen og en natt

Å reise til Oman er som å reise tilbake i tid – det føles som et eventyr fra “Tusen og en natt”. Samtidig er Oman en moderne feriedestinasjon med uberørt natur, sol, strand og vennlige folk. Her finner du ørkenlandskap, fjell med dype juv, grønne oaser, daddelplantasjer og endeløse strender. Oman tilbyr en autentisk opplevelse av arabisk kultur uten masseturisme, men med luksushoteller og unike opplevelser. Salalah er blant de mest spennende stedene i Oman. Naturen, historien, sjarmen, maten og menneskene gjør det vanskelig å glemme. Oman passer for deg som vil ha en opplevelsesrik og annerledes ferie.

Her sitter jeg i hvit skjorte og rosa bukser og ser ut over en kyst med klipper som stuper ned i det turkise havet.

Reisetips Oman

I og rundt Salalah finner du noen fantastiske hoteller. Sjekk ut mine hotelltips for Anantara Salalah – luksus i Oman og lekre og moderne Alila Hinu Bay Resort nær fiskelandsbyen Mirbat en time fra Salalah.

Gå ikke glipp a de endeløse sanddynene i Empty Quarter Desert. Jeg fikk være med en dyktig sjåfør i en Toyota Landcruiser, les om min opplevelse i Omans ørken her.

Er du i denne delen av verden, er det kort vei til Sri Lanka og til Marokko. Les om hva du kan se og oppleve hvis du tar turen til Indias tåre – Reiseguide Sri Lanka og om Den blå byen i Marokko.

Til Maldivene er det heller ikke langt. Jeg har bodd på flere fantastiske hotell som gir minner for livet. Frister det å reise til denne drømmedestinasjonen får du kanskje hotelltips her:

Oman er kanskje ikke et land du er helt komfortabel med å planlegge hele reisen selv. Flere små og store reisebyråer har spesialisert seg på å tilrettelegge reiser for privatpersoner.  Skreddersøm er absolutt en god idė, og skreddersydde reiser koster ofte ikke noe mere enn å gjøre alt selv.

Følg @worldwithasuitcase på Instagram for reistips hver dag

©2025 - World with a Suitcase - merete@worldwithasuitcase.com