Blomsterøya Madeira

Reis til Portugals eksotiske perle

Reklame I Å sette føttene på Madeira er som å trå inn i en eventyrlig, fargerik og eksotisk hage. Denne portugisiske øya, midt i Atlanterhavet, har subtropisk klima og her er det «alltid vår». På Madeira er det alltid varmt, men ikke for varmt, det er behagelig klima året rundt. Øya er full av blomster, planter, farger og dufter og har så vakker natur, at den forfører selv den mest bereiste globetrotter som har sett og opplevd “det meste” før. I tillegg til behagelig klima og dramatisk landskap, har øya et spennende kjøkken basert på kortreiste råvarer og en rekke kulturelle severdigheter.

Frukt, bananer, mango, appelsiner og grønnsaker som avocado, hvitløk og chili på markedet i Funchal på Madeira.

Fargerik frukt, chili og hvitløk på Mercado dos Lavadores, som har vært i drift siden 1940. Foto. Merete Moen

 

Jeg må innrømme at jeg har “spart på øya” og alltid tenkt at den fikk vente til jeg ble eldre. I Norge har den portugisiske øya Madeira et “godt-voksen-stempel” som reisemål. Jeg har lært meg å ikke angre på det jeg ikke har gjort, men etter bare noen timer på Madeira, tenkte jeg tanken, hvorfor i all verden har jeg ikke reist hit før nå.

Kjære Madeira, du har forført meg, og jeg kommer veldig gjerne tilbake. Neste gang vil jeg ha tid nok til å legge turen innom naboøya Porto Santo og kanskje også Azorene. Alle disse tre øyene tilhører Portugal som jeg er så glad i.

Madeira blomsterøya i Atlanterhavet

Øya ligger omtrent 1000 kilometer sørvest for Lisboa og rundt 500 kilometer fra Afrikas kyst. Vulkanøya Madeira byr på en fascinerende blanding av subtropisk klima, vill, vakker og frodig natur, blomster, strender og klipper. Til tross for at øya ikke strekker seg over et stort areal, er den variert, fra de spisse fjellene i nord til den solfylte sørkysten i sør. Hele Madeira er et paradis for turgåere, byfolk, strandløver og naturelskere og til Madeira kommer de fra hele verden.

I tillegg til godt klima, god mat og en unik historie drar vi til øya for å oppleve de unike levadaene. Hva er lavadaene? Levadaene på Madeira er et nettverk av historiske vanningskanaler, som strekker seg over 2000 kilometer og gir en tur- og vandringsopplevelse uten like.

 

Innflyvningen til Madeira

Nok om det, når flyet nærmer seg Cristiano Ronaldo International Airport, oppkalt etter han som har satt Madeira på kartet i fotballverden, ser du de majestetiske fjellene som reiser seg rett opp fra Atlanterhavet. Fra flyet ser du også frodige daler og sjarmerende, pastellfargede hus som klamrer seg til åssidene.

Å komme med fly til Madeira er en opplevelse i seg selv, og innflygingen er kjent for å være en av de mest spektakulære og mest krevende i verden. Jeg fløy med Norwegian og teamet i cockpit var drevne. Jeg antar at pilotene måtte gjøre noen ekstra krevende manøvrer for å lande trygt på flyplassen, som er kjent for sine utfordrende vindforhold og korte rullebane. Flyplassen er bygget på en kunstig plattform som strekker seg ut i havet, og det føles nesten som om du lander i sjøen.

Hotelltips i Old Town Funchal Madeira

Jeg bodde på et hyggelig nyoppusset boutiquehotell midt i gamlebyen av Funchal, Madeiras største by og hovedstad. Omtrent halvparten av øyas 250 000 innbyggere bor i Funchal. Det kryr av restauranter i gamlebyen og det sies at de beste ligger her.

Det er også mange hotell å velge mellom både i Funchal og på resten av Madeira. Jeg var strålende fornøyd med stedene jeg spiste, med all mat og drikke og fornøyd var jeg også mitt hotell i Funchal, Barcelo Funchal Oldtown og anbefaler det gjerne videre.

Fra hotellets takterrasse med basseng og bar, er det flott utsikt til havet og til cruisebåter som kommer og drar. Mariaen, en gang en viktig fiskehavna, er nå en populær havn for cruiseskip.

Restauranter, Camara de Lobos og poncha

Etter en rask oppfriskning på hotellet, gikk turen til fiskerlandsbyen Camara de Lobos. Lobos er en sjarmerende landsby, med fargerike båter og pittoreske omgivelser. I Camara de Lobos fikk vi smake poncha, en tradisjonell drikk med røtter på den vakre øya Madeira i Portugal. Denne forfriskende blandingen av rom, honning og sitrus er en favoritt blant lokalbefolkningen og turister som besøker øya.

Drinken med den unike smaken har en historie som strekker seg helt tilbake til 1400-tallet, fra da Madeira var et viktig knutepunkt for handelsruter mellom Europa, Afrika og Amerika. På den tiden var rom en verdifull handelsvare som ble fraktet så skipene som passerte øya.

Poncha cocktail har vunnet plass blant de mest elskede tropiske drinkene. Drikken lages ved å blande følgende ingredienser:

  • Aguardente de cana: En lokal brennevin destillert fra sukkerrør.

  • Sitronsaft eller annen fruktjuice: Tradisjonelt brukes sitronsaft, men appelsinjuice eller passionsfruktjuice kan også benyttes.

  • Honning: For å tilføre sødme.

Drikken blir vanligvis laget ved å blande ingrediensene med en spesiallaget rørepinne kalt «caralhinho». Poncha er kjent for sin sterke smak og sin evne til å lindre forkjølelser og sår hals, noe som gjør den til en populær drikk, siden den sies å kunne «gjøre deg frisk».

 

Restauranttips Madeira

Kvelden ble perfekt avrundet med en velkomstmiddag på den hjemmekoselige og uformelle Restaurant Vila Da Carne, i Câmara de Lobos kjent for sine kjøttretter, navnet på restauranten betyr bokstavelig talt «kjøttlandsbyen». Her er noen av det vi fikk servert:

  • Espetada: En tradisjonell madeirisk rett som består av store biter marinert storfekjøtt tredd på lange spyd og grillet over åpen flamme. Kjøttet er ofte krydret med hvitløk, salt og laurbærblader – dette er bare så godt, en favoritt.

  • Bolo do Caco: Hvitløksbrød med en tradisjonell Madeira-vri. Dette flate, runde brødet blir stekt på basaltstein og vil garantert få deg til å smelte på innsiden om den serveres varm og sprø.

  • De typiske kjøttbollene på Madeira kalles «Almôndegas», lages med en blanding av kjøttdeig, som regel storfekjøtt, brødsmuler, egg og krydder.

Kokken griller kjøtt og tradisjonelt brød på Espetada restaurant.

Espetada og hvitløksbrød en spesialitet fra Madeira. Foto: Merete Moen

Levadavandring på Madeira

Dag to startet med en solid frokost på hotellet, før vi begav oss ut på dagens eventyr langs Levada do Furado. En levada på Madeira er en type vannings kanal som ble bygget for å transportere vann fra de fuktigere, nordlige delene av øya til de tørrere, sørlige områdene. Disse kanalene, som du ser på bildene under, strekker seg over mer enn 2000 kilometer, ble opprinnelig konstruert fra 1400-tallet og utover for å sikre at vannet fra regnskogene og fjellene i nord kunne brukes til jordbruk og husholdning på resten av øya. Foto av meg på levadavandring er det Hedda fra Tenk Koffert som har tatt.

Levada do Furado

Det er smale stier langs levadaene. Stiene går gjennom frodige skoger med laurbærtrær, dype daler og dramatiske fjell. På vandringen langs Levada do Furado, en rute som ikke er spesielt krevende, gikk jeg gjennom frodig landskap med rislende vann, fossefall og små innsjøer. Det å vandre langs de eldgamle, mosegrodde stiene som følger levadaene, var et høydepunkt på reisen min til Madeira. Jeg hadde guide med på turen, men stiene er godt merket så du kan gå en levadatur på egenhand også.

Santana på nordkysten av Madeira

Etter levadavandringen, tok vi en velfortjent lunchpause på restaurant Quinta do Furão. Spisestedet og hotellet ligger i Santana på nordøstkysten av øya. Quinta do Furão ligger i et naturskjønt område, med spektakulær utsikt over Atlanterhavet og de omkringliggende klippene. Naturen er vill og “klyp-meg-i-armen”-vakker.

Restauranten har rustikk innredning, litt sånn “typisk Madeira” hvis du kan se det for deg. Her får du servert retter med autentisk smak av Madeiras kulinariske tradisjoner.

Jeg reiste til Madeira i september, det var godt og varmt i været. Lunchen på Quinta do Furão spiste jeg  på balkongen med den vakreste utsikt. Restauranten er populær, så husk å bestille bord i god tid. Du kommer til restaurantens hjemme her. Du kan overnatte ved Quinta do Furão. Hotellet som er omgitt av en vakker hage og vinmarker,  har nyoppussede rom. Beliggenheten gjør det til et supert utgangspunkt for vandreturer langs Madeiras levadaer. På hotellet kan du bli med på vinsmaking og lære om vinproduksjon på Madeira. Foto av meg av Tenk Koffert.

Romsmaking hos Engenhos do Norte

Med ny energi gikk turen videre til Engenhos do Norte, en av de få romprodusentene som fortsatt lager rom fra sukkerrør på tradisjonelt vis. Vi lærte om den fascinerende prosessen bak romproduksjon og fikk selvfølgelig smake på de ulike variantene. Mer om romproduksjon og historien bak den tradisjonelle drikken finner du på nettsiden til Madeiras turistkontor.

Savoy Palace Hotel

Tilbake i Funchal avsluttet vi dagen med middag på Pau de Lume Restaurant, på stilige Savoy Palace Hotel. For å komme til restaurantens hjemmeside, klikk her Pau Lume Restaurant. Stemningen på restauranten er uformell og maten god. Lokale ingredienser blir til spennende retter. Rooftopbaren og takterrassen må du ikke gå glipp av, for herfra er utsikten over Madeira og havet så flott.

 

Monte og Monte Palace Tropical Garden

Ingen reise til Madeiras hovedstad Funchal uten en tur med kabelbanen til eller fra fjellet Monte. Monte, som egentlig er en forstad til Funchal, tidligere en landsby, ligger på høydedraget over byen og herfra er det flott utsikt.

Jeg storkoste meg i den botaniske hagen, Monte Palace Tropical Garden. Hagen, med sine over 2000 blomsterarter, er et syn for øyet og et paradis for botanikere. Siden det er sommer hele året på blomsterøya Madeira, er det frodig og fullt av spennende vekster. Blomstene og plantene stammer både fra Madeira og fra resten av verden. Her kan du lett bruke mange timer. Lykken var stor når jeg kom over store trær av julestjerner. Parkens flamingoer, hører riktig nok ikke til på Madeira, men er uansett et vakkert syn.

Toboggan Ride med Carreiros do Monte

Etter den botaniske hagen fikk jeg opp pulsen med en tur i en toboggan. En slede i kurvmateriale som styres nedover åsen av hvitkledde menn, carreiros. Denne reisemåten nedover de bratte bakkene, går tilbake til midten av 1800-tallet. Å suse ned de brosteinsgatene i en kurvslede kilte godt i magen.

Opprinnelig ble tobogganene brukt som et raskt transportmiddel for å frakte folk ned fra Monte til Funchal. Britiske handelsmenn og rikfolk bidro til å popularisere sledene. Tobogganene, laget av vevd kurv og tremeier, glir glatt nedover brosteinsgatene. Førerne, carreirosene, bruker støvler med gummisåler for å bremse og styre. Turen starter i Monte og går ned en 2 kilometer lang strekning til Livramento. Hastigheten kommer opp til 30-40 km/t.

I dag er toboggan-turene en av Madeiras mest populære turistattraksjoner, og gjenspeiler en viktig del av øyas kultur og historie. Mer info og priser finner du på nettsiden til Montes Carreiros.

Mercado dos Lavradores

Etter adrenalinkicket dro vi til Mercado dos Lavradores, bondens marked. Madeiras livlige marked, i hjertet av Funchal, har historie tilbake til 1949. Markedet dekker et areal på nesten 10.000 kvadratmeter. På markedet selges blomster, frukt og grønnsaker alt er kortreist fra Madeira. Byens fiskemarked ligger i underetasjen på Mercado dos Lavradores. Utvalget er stort og varierer naturlig nok med sesongen. Det selges mest tunfisk, slirefisk, blekksprut og blåskjell. på markedet.

Selgerene roper ut dagens priser og restauranter og byens innbyggere handler inn dagens fiskemiddag.  Selvom jeg ikke kunne ta med fersk fisk og sjømat hjem fra Madeira, var det god underholdning og å se på.

Funchal Old Town

En tur gjennom den historiske gamlebyen er så hyggelig her er det trange smug med hyggelige butikker og kaféer. Sentrum har god atmosfære med spennende små butikker og hyggelige kaféer, restaurant er og barer. Katedralen Igreja de Se fra 1400-tallet, er flott og en miks mellom afrikanske og portugisisk byggeskikk. Langs gaten Rua Santa Maria kan du beundre streetart, gatedører som er dekorert av unge kunstnere. Gå for all del ikke glipp av noe av det beste Portugal har å by på, Pasteis de Nata eller Pastél de Nata – de berømte portugisisk kakene butterdeig med eggekrem. Her er en oppskrift på de portugisiske eggetertene fra HellesKitchen. Tro meg, denne portugisiske eggetertene blir du hekta på! Du får heldigvis kakene over hele Portugal og selvsagt også her på Madeira.

Lunsj på Peixaria do Mercado

Tilbake til Mercado dos Lavradores, og til sjømat. Lunchen i Funchals gamleby ble inntatt på Peixaria do Mercado, hvor vi fikk servert fersk fisk og sjømat tilberedt på tradisjonelt vis. Denne uformelle fiskerestauranten ligger rett ved markedet og er mitt beste restauranttips i Funchal. Jeg vil anbefale deg å enten spise lunch eller middag på denne restauranten i Funchal. Maten er enkel, kortreist og kjempegod. 

Broderier og kniplinger Bordal broderifabrikk

Madeira har hundrevis av års erfaring med broderier og kniplinger og etter lunsj tok vi turen til Bordal broderifabrikk, kjent for sin tradisjonelle Madeira-brodering med over 150 års erfaring. Vi fikk se de vakre håndarbeidene og møtt de nydelige damene som holder fast ved Madeiras håndarbeids tradisjon.

Madeiravin og II Vivaldi Restaurant i Funchal

Etter besøket på broderifabrikken ble det vinsmaking av Madeiravin på Blandy´s Wine Lodge, en av Madeiras mest kjente og eldste vinprodusenter.  Dagen avsluttet vi med middag på staselige Il Vivaldi restaurant. Atmosfæren er gammeldags og elegant og maten var en fryd for ganen.

 

Jeep langs nordkysten av Madeira

Uansett kjøretøy, er en kjøretur på Madeira virkelig å anbefale med sjåfør eller i egen leiebil. Jeg ble invitert med på jeep safari langs Madeiras vakre nordkyst, kjekt kjøretøy siden det er bratt!

Første stopp var havklippen Cabo Girão som ruver 589 meter over havet. Jeg gikk ut på glassbroen, skummelt for en med høydeskrekk, men derfra var det vakker utsikt. Foto av meg Tenk Koffert.

Turen gikk videre opp i fjellene og vi kjørte forbi Encumeada-passet hvor du får den flotteste utsikten til både sør- og nordkysten av øya.

Lunsj og vinsmaking på Quinta do Barbusano

Til lunsj var det vinsmaking og espetada på Quinta do Barbusano. Espetada, marinert oksekjøtt som grilles på spyd på laurbærkvister, fikk jeg også servert første kvelden. Grillspydene henges loddrett over bordet og hver og en forsyner seg med kjøtt.

Jeg var som nevnt på tur og hadde sjøfør. Med svingete og smale fjellveier hadde jeg stått over vinsmakingen hvis jeg selv hadde vært sjåfør. I disse naturskjønne omgivelsene var både maten og vinen et av turens høydepunkt. På Visit Madeira kan du lese mer om vinprodusenten Quinta do Barbusano. 

Porto Moniz og Seixal Beach

Neste stopp var Porto Moniz, den lille badebyen på Madeira som frem til 1980 var kjent for hvalfangst. I Porto Moniz badet vi i de naturlige vulkanske bassengene, det vil si, det er saltvannsbasseng som er naturlig utformet av lavastein.

Et bad i sjøen ble det også på Seixal Beach, kjent for sin svarte lavastrand. Neste gang vil jeg legge inn mer tid i Porto Moniz, både for å bade og for å sitte helt nede ved sjøen og saltvannsbassengene på den hyggelige tavernaen som ligger der.

Nini Design Center Restaurant og Ronaldo

Tilbake i Funchal, avrundet vi dagen med middag på Nini Design Centre Restaurant. Et stilig spisested med designmøbler og lekre retter. På vei fra hotellet vårt i gamlebyen av Funchal til restauranten passerte jeg statuen av Ronaldo, som av mange regnes for verdens beste, kapteinen for det portugisiske landslaget, som spiller for Saudi Arabia, og har spilt for Real Madrid og Manchester United.

Ved kaien i Funchal lå det et skip jeg dro kjensel på. Det var vår egen vakre seilskute Christian Radich. Her har jeg lyst til å legge til at sønnen min, 19 år og ferdig med videregående, krysset Atlanteren med “Radich”, for 7 år siden.

Tips for reisen din til Madeira – FAQ

En kjapp oppsummering og mine beste reisetips for en fin reise til Madeira – den flytende hagen i Atlanterhavet.

 

Madeira, Ronaldos øy passer for alle

Etter å ha besøkt øya vil jeg også si at Madeira er barnevennlig, den er eldrevennlig, den passer for oss midt i mellom og det er en øy unge mennesker, spesielt de som er litt aktive vil like. Madeira er en trygg og hyggelig øy, spennende for store og små.

På spørsmål og Madeira passer for familier og for barn, vil jeg si ja, du kan godt reise til Madeira på familieferie. Vil du ikke bo i Funchal når du reiser på familieferie til Madeira, kan du leie hus eller bo på et hyggelig badehotell langs kysten. På Madeira finner du nydelige landsbyer, Madeiravin, vandring langs levadaene, broderier og kniplinger, bananer i lange baner, blomster i alle farger, nydelig mat og det frodigste landskap du kan tenke deg.

 

Slik reiser du fra Oslo til Madeira

Jeg fløy til Madeira med Norwegian direkte fra Oslo. Norwegian flyr tur/retur Madeira direkte fra Oslo hver tirsdag fra og med september. Mer info om reiseruten til Norwegian mellom Oslo og Funchal, Madeiras hovedstad, finner du på flyselskapet sin hjemmeside. Det er også mulig å fly med Norwegian til Madeira via København, jeg har testet denne reiseruten og gir den tommel opp.

 

Porto Santo

Neste gang jeg besøker Madeira, har jeg også lyst til å reise til Porto Santo. Dette er naboøya som ligger 46 kilometer nordøst for Madeira. Porto Santo er kjent for at oppdageren Christopher Columbus bodde der. Under innflygningen til Madeira med Norwegian, så jeg de to fjellene som markerer hver ende av Porto Santo. Mellom fjellene ligger Porto Santos store trekkplaster, en ni kilometer gylden sandstrand. Jeg lurer på om Columbus badet der eller om han syntes badetemperaturen var for lav til å orke å bade. Jeg badet flere ganger på Madeira, og syntes badetemperaturen i september var helt herlig.

Porto Santo er et populært reisemål for portugisere fra fastlandet, spesielt fra Lisboa. Fra Madeira kan du ta ferge mellom Funchal og Via Baleira på Porto Santo, noe som gjør det enkelt å reise frem og tilbake – med mindre været setter en stopper.

 

Hotelltips Funchal Madeira

Jeg var på Madeira i en uke og bodde på Barceló Funchal Old Town, et lekkert boutiquehotell midt i gamlebyen av Funchal.

På reisebloggen kan du lese mer om og se bilder av hotellet jeg bodde på: Barceló Hotel – en sjarmerende opplevelse ihjertet av Funchal.

 

Når er det best å reise til Madeira?

Det er varmt på Madeira året rundt, med lavest temperatur om vinteren på rundt 18 grader. Du kan reise til Madeira hele året, men det er best å reise til Madeira i vår- eller sommermånedene, spesielt fra mai til september. I denne perioden kan du nyte behagelige temperaturer og solfylte dager. I januar, februar, mars og april er det mest nedbør og mellom 17-19 grader både i dagtemperatur og badetemperatur. Mai, juni, juli, august og september byr på dagtemperaturer på mellom 20-25 grader og mellom 19 og 24 grader i havet. I disse månedene er det minst regn på Madeira. Fra oktober til desember ligger temperaturen mellom 18 og 22 grader på Madeira, det regner slik som om våren, men for en badeferie er det sent på høsten høyere badetemperatur enn tidlig på våren. På Madeira er det alltid mye som blomstrer selv om blomstene har ulik blomstringstid.

 

Til Madeira på badeferie?

Madeira har ikke sandstrender med naturlig hvit sand, men den som vil kjenne lys sand mellom tærne kan dra østover til den gamle hovedstaden Machico eller til Calheta Beach som ligger på sørvestkysten. Her ligger øyas to kunstige strender med fin sand importert fra Marokko. Strendene er svært populære og det er selvsagt mulig å leie både parasoller og solstoler for den som vil det. Du kan ta deg hit til strendene med kollektivtrafikk, men det er litt bedre reisetilbud til Machico. Machico har en hyggelig strandpromenade, godt med restauranter og kaféer samt shopping.

Madeira har flere flotte strender med herlig svart lavasand og noen unike kulper med naturlig saltvannsbasseng formet av lava. På øya finner du også flere fine badeanlegg med klipper og trapper ned i havet og du kan bade på rullesteinsstrender. Tips – ta med badesko når du reiser på badeferie på Madeira, det er godt å bruke både på lava og på rullestein.

 

Hvordan er prisene på Madeira?

Generelt er det et ganske lavt prisnivå på Madeira, i hvert fall sammenlignet med andre europeiske reisemål. Priser på mat og drikke er vesentlig lavere på Madeira enn i Norge. Til sammenligning med Kanariøyene, hvor det også er sommer hele året, er prisene på Madeira og Portugal generelt lavere enn i Spania. På Madeira betaler du i Euro som i resten av Portugal.

Siden Madeira er en helårs destinasjon kan du ha en rimelig ferie på Madeira spesielt hvis du reiser utenfor høysesong slik at du kan spare penger både på flyreisen til Madeira og på overnatting på Madeira.

 

Eldre dame i tradisjonell Madeira-kostyme med rød vest, hvit bluse og stripete skjørt. Kvinnen selger blomsterløk og er omgitt av blomster.

Denne flotte selgeren møtte jeg på markedet i Funchal. Hun har på seg den tradisjonelle portugisiske folkedrakten. Foto: Merete Moen

 

Se og gjøre på Madeira

Levadavandring er et must for deg som er i brukbar form, det er både krevende og lette fotturer å velge mellom, min var akkurat passe. Turen var en av høydepunktene på reisen til Madeira. Et must er også Pastél de Nata, du er tross alt i Portugal. Det er hyggelig å besøke Montekirken og den botaniske hagen i Funchal, Monte Palace tropical garden.

Broderifabrikken jeg besøkte, som også arrangerer workshops, ligger midt i gamlebyen av Funchal. Lær om romproduksjon hos Engenhos do Norte, en av de få romprodusenter som fortsatt lager rom fra sukkerrør på tradisjonelt vis. For Madeiravin og vinsmaking anbefaler jeg Blandy’s Wine Lodge, som både har vingård på Madeira og vinsmaking i Funchal. Familien har produsert vin i generasjoner og har en spennende historie å fortelle, som du kan lese om her: Blandy’s Wine Lodge.

 

Barcelo Hotel Funchal Madeira

Under mitt opphold på Madeira bodde jeg på det nylig oppussede Barcelo Hotel Funchal, et boutiquehotell i hjertet av gamlebyen i Funchal. Den sentrale beliggenheten gjorde det enkelt å utforske byen til fots. Fra hotellet er det kort vei til populære severdigheter, sjarmerende restauranter og den livlige atmosfæren som kjennetegner Funchal. Rommene er stilfulle og velutstyrte, med store dobbeltsenger, lekre bad og fokus på detaljer som gjør oppholdet ekstra behagelig.

Hotellet har en herlig takterrasse med basseng og fantastisk utsikt over byen og Atlanterhavet. Rooftopbaren er perfekt for å nyte en drink mens solen går ned. Restauranten på hotellet serverer lekre retter laget av lokale råvarer, noe som virkelig løfter matopplevelsen.

Madeira sitt turistkontor sin hjemmeside, Visit Madeira, finner du svar på det meste du måtte lure på om øya. Det var Visit Madeira som inviterte meg på den flotte rundturen til blomsterøya i Atlanterhavet.

Et must i Portugal er å besøke herlige, fargerike Lisboa. Her kan du lese mine reisetips til en av Europas mest spennende og mest sjarmerende storbyer.

Følg @worldwithasuitcase på Instagram for reisetips hver dag

©2025 - World with a Suitcase - merete@worldwithasuitcase.com