Østers i Bretagne
Reisetips østersfarm i Bretagne
Frankrike, Bretagne og Golfe du Morbihan er kjent for østers. Min kjennskap til, og erfaring med den grå muskelen, er ikke noe å skryte av, så gleden var stor når jeg skulle få være med femtegenerasjons østersdyrker Ivan Salo, på en østersopplevelse Au Rytme Des Marées Østersopplevelse i Bretagne
Vi gled ut den blikkstille bukten i båt med elektrisk motor og Ivan fortalte, på fransk. Familien til Ivan har drevet med østersdyrking i Golfe de Morbihan siden 1869 og i tillegg til å dyrke, har de en liten rustikk restaurant ved bukta hvor østers står på menyen og Ivan tar med seg grupper på tur og serverer østerslunch med iskald hvitvin. Det er to hovedmåter å dyrke østers på, enten på mudringsbanker, eller i nettposer i fjæresonen, den siste metoden er slik familien for det meste dyrker. Vi skled forbi noen mudringsbanker, på vei til øya familiens østerssenger ligger.
Franskmenn spiser østers spises hele året
Det dyrkes, høstes, eksponeres og spises mye østers i området. Høstingen og arbeidet når sin peak mot slutten av året fordi “alle” franskmenn spiser østers til jul og nyttår. Østers fra Bretagne er spesielt populære fordi kvaliteten på disse er så høy. Østersdyrking tar lang tid og begynner med at babyøsters fanges. Etter ni måneder, flyttes små østers over i poser. Fra fødsel til muskelen er stor nok til å bli servert, tar det tre år. Når de er unge, er det 2500 østers i hver pose. Når de blir større, flyttes de til mindre poser, og ved høsting er det 80 østers per pose.
Østers Bretagne
Å dyrke østers er langt mer enn å plassere unge østers i poser og vente to og et kvart år på resultatet. En viktig del av prosessen er å fjerne små «tenner» fra kantene på østersene. Dette hjelper dem med å vokse seg både dypere og større. For å oppnå dette må posene snus og ristes en gang annenhver uke. Østers som fester seg til posen, må løsnes forsiktig med en flat trepaddle for å sikre riktig form og størrelse.
Arbeidet er tidkrevende og krever presisjon, særlig fordi tidevannet begrenser tiden man har til rådighet. Posene er tunge og våte, og å stå i vannet og håndtere dem er fysisk krevende – noe jeg fikk erfare på kroppen.
I Bretagne er det østers og hvitvin til lunch
Ivan lærte bort hvordan østers skal åpnes. Jeg filmet ikke prosessen, men fant en «slik åpner du østersfilm» fra Meny på nett. Østers kan spises på mange måter, men hvis du vil ha den franske smaksopplevelsen, må du spise dem rå. Vi fikk østers servert sammen med brød og kald hvitvin til lunch ombord på båten. Det var ikke østers rett fra sjøen som ble fortært, vår østersmann hadde forberedt fat som han hadde med. Østers er ikke billig, selv ikke i Frankrike hvor det er mange østersdyrkere. Nå etter besøket mitt på østersfarm i Bretagne, forstår jeg hvorfor østers er eksklusivt og dyrt. Det tar lang tid, krever tålmodighet og det er hardt arbeid å dyrke frem gode østers og det gjenspeiles i prisen.
Besøk en østersfarm i Bretagne
Tre timers østersopplevelse med Ivan koster EUR 45 per person inkludert lunch med østers, brød, vann og hvitvin. Sjekk hjemmesiden for oppdaterte priser og for booking.
Merk deg at Ivan ikke snakker engelsk. Litt får du med deg selv om du ikke kan språket. Du får meg deg historien til noe av det “franskeste” som finnes, en fin båttur, lunch og den gode stemningen.