Lurö – ferieøya i Vänern

Lurö – skjærgårdsparadis i grenseland

Reklame – Vänern er Sveriges største innsjø, den største i EU og den tredje største i Europa. Med sine 22 000 øyer, holmer og skjær danner den en spektakulær skjærgård midt i Sør-Sverige. Vänern er hele femten ganger større enn Mjøsa, så her snakker vi stor utstrekning. Midt i dette ferskvannshavet ligger Lurö, en liten øy med en historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Her finnes fortsatt ruinene etter en gammel klosterkirke.  Lurö var en gang i tiden et viktig knutepunkt i Vänerland. I dag er det naturen og stillheten som lokker besøkende og feriegjester hit. De smale vandringsstiene som snor seg gjennom skog og svaberg, de lune vikene hvor du kan ta en dukkert i det krystallklare vannet, og de åpne slettene.

Båter gjemt i det grønne sivet på innsjøen Vänern ved brygga på Lurö. Blå himmel og fint vær.

Säffle – ikke langt fra norskegrensen

Et reisetips til ferien i Sverige er Lurö, i Säffle kommune i Värmland, ikke langt fra grensen til Norge. Det tar omtrent én time med båt å komme seg ut hit fra fastlandet ved Ekenäs. Øya er en del av et naturreservat og en viktig hekkeplass for fugler, noe som betyr at enkelte øyer i skjærgården er vernet i perioden fra 1. april til 31. juli.

Den eneste øya i skjærgården med helårsbosetning er Lurö, hvor Håkan og Angelica bor hele året og driver gjestegård og restaurant – Lurö Gästhärbärge & Krog. Om sommeren våkner øya til liv. Da når vender hyttefolket tilbake og besøkende kommer med båt for å oppleve historien, naturen og stillheten.

Skogsstier, håndlaget skilt, dame på sti Lurö.

Kortreiste matopplevelser

På Lurö finnes to koselige restauranter hvor kortreiste råvarer står i sentrum. Her serveres fisk fra Vänern, kjøtt fra dyr som har beitet i skjærgården, og grønnsaker dyrket lokalt på øya. På Lurö Gästhärbärge & Krog, hos Angelica og Håkan kan du nyte ferske råvarer tilberedt med enkle, men utsøkte smaker.

Løyrom og fisk fra Vänern servert på Lurö Krog.

Middagen smaker enda bedre etter en dag med frisk luft og opplevelser, og når solen synker ned bak innsjøens horisont, maler den landskapet i gull, rødt og fiolett. Her ute, uten lysforurensning, er både solnedgangen og soloppgang vakker. Det mulig å overnatte i en hytte med panoramautsikt over innsjøen. Morgenen starter gjerne tidlig på Lurö. Når solen står opp, er det stille. Bare lyden av vannet som skvulper forsiktig mot svabergene og måkene som skriker i det fjerne. På Lurö er livet enkelt og godt. Dagen starter med et morgenbad og en kopp kaffe mens du finner varmen og nyt synet og lydene av Vänern som våkner til liv.

Smilende dame med boblejakke og lue tester badevannet i Vänern.

Naturopplevelser og vandring på Lurö

Vannet i Vänern er friskt – veldig friskt. Et morgenbad krever litt mot, men gir en god, forfriskende følelse. Den vedfyrte badstuen som tilhører gjestegården ligger perfekt plassert med utsikt over innsjøen.

Badstu i solnedgang og damen som driver kro og gjestehus.

Lurö er et paradis for naturelskere. Øya byr på nesten to mil med godt merkede vandringsstier. Naturen er variert og veksler mellom frodige gressletter, tett furuskog og glattskurte svaberg. Det gode muligheter for både kajakkpadling og fiske. På varme sommerdager er de mange lune vikene perfekte for en dukkert i det klare innsjøvannet. Natur- og Kulturförening har merket de historiske stedene på øya godt. Å vandre rundt er lærerikt.

Lurö Krog frokost og informasjonstavle.

Hvordan kommer du deg til Lurö?

Lurö har ingen fast forbindelse til fastlandet, men det er flere muligheter for båtskyss. Fra midtsommer til slutten av august har Luröbåten daglige avganger fra Ekenäs gjestehavn i Säffle. Det er 6 generasjon som nå kjører sommergjester til og fra øya med båt. Legg merke til at all transport må avtales på forhånd. Det er mulig å bestille chartertransport, enten fra Ekenäs eller Spiken på Kållandsö. Turen over Vänern tar omtrent én time med den hurtigste båten, og underveis kan du se Djurö nasjonalpark i det fjerne, samt Aspholmen og Gunnarsholmens fyr. Med litt flaks kan du også få øye på både havørn og fiskeørn på vei til øya. Jeg fikk båtskyss med Martin, fra Vänergård som arrangerer skreddersydde turer i Vänern og skjærgården.

To blide damer og båtsjåføren Martin på Vänern.

Overnatting på Lurö

Hvis du vil ha mer tid til å oppleve Lurö, kan du overnatte på øya. Lurö Gästhärbärge & Krog tilbyr overnatting i tradisjonelle skjærgårdsstuer, inkludert det karakteristiske Fyrhuset, som rommer syv soverom med til sammen 14 senger. Ønsker du en mer privat opplevelse, kan du leie en av de private hyttene som ligger spredt rundt på øya. Det er tillatt å slå opp telt på Lurö, men det er viktig å følge lokale regler og retningslinjer. Lurö er en del av et naturreservat, og enkelte områder kan ha restriksjoner, spesielt i hekkeperioder for fugler. For mer informasjon om campingmuligheter og gjeldende regler på Lurö, kan du kontakte det lokale turistkontoret – Visit Säffle.

Rødmalt fyrtårn som er utleiehytte for overnatting.

Lurö oppleves best i rolig tempo

Ta deg tid til å vandre mellom de historiske stedene, nyt et bedre måltid ved vannkanten, og la stillheten i Vänerns skjærgård synke inn. Her handler det om de små øyeblikkene – synet av morgensolen som reflekteres i innsjøen, smaken av nystekt fisk etter en dag på farten, og følelsen av kaldt vann mot varm hud etter en tur i badstuen. Dette er en destinasjon som bevarer den ekte skjærgårdsfølelsen – et sted hvor du kan koble helt av og finne tilbake til det enkle livet.

Reiseopplevelser mellom Norge og Sverige

Turen til Lurö var en del av et inspirerende samarbeid mellom norske og svenske destinasjoner, der jeg fikk oppleve det beste av grenselandets natur og kultur. Interreg – divisjonen som har til hensikt å støtte samarbeidet mellom Norge og Sverige, bidro med finansiering gjennom EU-midler. Dette prosjektet viser hvor verdifullt det er å knytte Norge og Sverige tettere sammen gjennom bærekraftige reiseopplevelser og fellesskap på tvers av landegrensene.

Kart fra Interreg som viser Norge og Sverige, grensen mellom landene, byene og stedene som ligger nært i reisesammenheng.

Opplev Sverige – Nordest, som fremmer unike reiseopplevelser i Sverige, med særlig fokus på opplevelser nær grensen til Norge. Haldenkanalen Regionalpark, som jobber for å markedsføre, bevare og utvikle natur- og kulturarven i den historiske kanalen som binder sammen Østfold og Värmland. Visit Indre Østfold, destinasjonsselskapet som viser frem alt det spennende du kan oppleve i skogene, innsjøene og de små byene øst for Oslo. Visit Säffle, reiselivsselskapet som løfter fram opplevelsene langs Sveriges største innsjø.

Jeg deler snart flere reistips til dette området både på Norsk og Svensk side, men noen av mine opplevelser i grenseland kan du lese om her:

©2025 - World with a Suitcase - merete@worldwithasuitcase.com